Mainostoimisto Anderson & Lembken perustaja loi unelmajoukkueen

Mainostoimisto Anderson & Lembke Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja Seppo Hilakari oli syntynyt Kirvussa 28.3.1944, ja kuoli kotonaan Espoossa 17.11.2016. Seppo oli vain 3 viikon ikäinen joutuessaan lähtemään sotaa pakoon, kertoi hänen puolisonsa Leena.
           Seppo Hilakari oli vuosina 1975-85 merkittävin suomalaiseen mainostoimisto-bisnekseen vaikuttanut toimistonjohtaja maassamme. Hän toi Ruotsista Suomeen tuotantohyödykemainontaan erikoistuneen Anderson & Lembke -ryhmän toimintakonseptin ja perusti ruotsalaisyritykselle Helsinkiin aikansa menestyneimmän mainostoimiston. Se oli ensimmäinen suomalainen b-to-b -markkinointiviestintään erikoistunut toimisto.
           Seppo Hilakari uskoi hyvän mainonnan voimaan ja korkeaan laatuun ja loi toimiston, jonka toimintaperiaatteet tukivat tätä ajattelua. Toimisto toi Suomeen uuden veloitustavan – puhtaan suunnittelulaskutuksen mediaprovision sijaan – joka loi taloudelliset edellytykset panostaa suunnittelun laatuun, ja ansaita suunnittelulla, ei mediaprovisioilla.
           Kolmas tärkeä menestystekijä oli toimiston sisäinen toimintamalli, jossa kaikille asiakkaille tehtiin ennen mainonnan suunnittelun alkua kommunikaatiosuunnitelma, kuten sitä silloin nimitettiin. Viestintäsuunnitelma, jossa käsiteltiin asiakkaan tuote, kilpailutilanne ja markkinointi, sekä luotiin strategia pitkäjänteiselle markkinointi- viestinnälle. Kun suunnitelma oli hyväksytty, vasta sen jälkeen aloitettiin mainonnan suunnittelu.

Mutta kaiken avain olivat ihmiset, luultavasti oman aikansa valovoimaisimmat suunnittelijat, jotka Seppo Hilakari onnistui rekrytoimaan toimistoonsa. Toimistossa oli vain unelmatiimejä, ei kakkosluokan tekijöitä. Näille tiimeille Seppo Hilakari antoi vapaat kädet vastata suoraan asiakkaista – ilman toimiston sisäisiä väliportaita – täysin turhia yhteysmiehiä ja leiskankantajia, joita silloin oli kaikissa suurissa toimistoissa.
           Toimiston unelmatiimien jäseninä olivat esimerkiksi art directorit Asko Kekkonen, Kari Torkler, Jorma Hinkka, Ossi Piipponen, Reino Uusitalo, Reima Tahvanainen, Ulf Asplund, Veli-Matti Hilli ja Jukka Rosti, sekä copyt Pekka Råman, Hannu Konttinen, Martti Kirsitie, Mauno Saari, Kimmo Pietiläinen, Alpertti Skyttä, Jan Leskinen, Alpo Holopainen, Timo Kivi, Kari Huttunen, Carl Mosander, Jukka Rautapää ja Kaija Tietäväinen – vain muutamia heistä mainitakseni.
           Markkinointiasiantuntemusta toimiston tiimeissä edustivat esimerkiksi Seppo Hilakari, Klaus Asanti, Tapio Näkyvä, Matti Törhönen ja Christer Sundell.
           Nämä tiimit keräsivät 1975-85 Vuoden Huiput -kilpailussa ja Vuoden Parhaat Kampanjat -kilpailussa eniten palkintoja, mutta sen lisäksi ne suunnittelivat asiakkaille vaikuttavaa mainontaa, joka toi asiakasyrityksille myös hyviä tuloksia.
           Kun toimisto menestyi alan kilpailuissa ja asiakkaiden piirissä, se veti puoleensa huippusuunnittelijoita, jotka halusivat menestyä ja luoda uraa – pelata, onnistua ja tehdä maaleja aikansa unelmajoukkueessa. Voin vain kuvitella mitä perinteisten – myöhemmin toimintansa lopettaneiden – kilpailevien toimistojen piirissä niinä vuosina uudesta toimistosta ajateltiin…
           Hyvän menestyvän mainostoimiston tunnusmerkki on aina se, että toimisto pystyy synnyttämään uusia hyvin menestyviä toimistoja. Anderson & Lembke synnytti Asanti, Konttinen, Torklerin ja Martti Viitamäen johtaman Konseptin.

Seppo Hilakari oli kunnianhimoinen ja karismaattinen mainostoimistojohtaja, joka ei puuttunut tiimiensä työhön, eikä esiintynyt besserwisserinä jokaisen asiakkaan presentaatioissa. Hän luotti suunnittelijoihin, joita oli toimistoonsa palkannut. Se oli harvinainen tapa motivoida tekijöitä – luottaa ja antaa vastuuta – ja luoda näin toimiston menestymiselle edellytykset.
           Seppo oli ajattelultaan paljon aikaansa edellä. Vastaavaa johtajuutta en suunnittelijan urallani tavannut. Kahdeksan vuotta A&L:llä kasvatti minustakin vaikeita projekteja kaihtamattoman projektien vetäjän. Ilman niitä vuosia tämä taito olisi jäänyt saavuttamatta. Tämä kokemus oli tarpeellinen perustaessani oman designtoimiston vuonna 1983 ja siirtyessäni Anderssonilta yrittäjäksi.
           Mutta en ole ainut suunnittelija, jonka kasvamiseen Anderson & Lembke ja Seppo Hilakari myötävaikutti. Toimisto vaikutti vuosina 1975-85 Suomessa mainonnan uudistumiseen, ja perusteellisen pohjatyön ja strategisen ajattelun juurruttamiseen suomalaiseen mainontaan ja markkinointiviestintään.
           Uskon, että tähän käsitykseen yhtyvät kaikki Anderson & Lembkellä työskennelleet suunnittelijat, jotka kokevat saaneensa uralleen hyvät eväät oman aikansa huipputoimistosta.
           Seppo toi Ruotsista Suomeen myös SML:n puitteissa toteutetun Vuoden Parhaat Kampanjat -kilpailun. Sen tavoite oli edistää markkinoinnin strategista ajattelua suomalaisen mainonnan piirissä vuodesta 1977 alkaen. Palkittujen kampanjoiden esittelyt olivat yli kaksi vuosikymmentä syksyn Ideapäivien arvostetuinta vakio-ohjelmaa.
           Toimiston piirissä työskentelivät myös ne suunnittelijat, jotka keskeisesti vaikuttivat alan suunnittelijoiden tärkeimmän tapahtuman eli Vuoden Huiput -kilpailun perustamiseen vuonna 1980.
           Unelmajoukkueen ominaislaadun voi tiivistää seuraavasti: Anderson & Lembkellä on työskennellyt 7 platinahuipulla palkittua suunnittelijaa ja 3 vuoden graafikoksi valittua. Vastaavaa ammatillista osaamista ei ole koskaan Suomessa koottu yhteen mainostoimistoon. Seppo Hilakari pystyi siihen.
           Muistelen lämmöllä Seppoa ja yhteistyötä. Niitä innostuksen täyttämiä yhteisiä vuosia A&L:llä, henkilökohtaisen kasvun aikaa, ja kiihkeää työtä toimistossa, joka vaikutti suomalaiseen mainontaan enemmän kuin tänään halutaan enää muistaa – ja avoimesti tunnustaa.

Lopuksi haluan lyhyesti lainata Viktor E. Franklin (1905-1997) ajatuksia, mitä hän sanoikaan menestyksestä ja sen tavoittelusta?
           ”Älä tavoittele menestystä. Mitä enemmän tähtäät siihen ja asetat sen tavoitteeksesi, sitä luultavammin se jää saavuttamatta. Menestystä, kuten onneakaan, ei voi ajaa takaa. Se on seuraus, joka syntyy tahattomana sivuvaikutuksena omistautumisesta itseään suuremmalle asialle tai toiselle ihmiselle.”
           ”Sinun tulee kuunnella, mitä omatuntosi tarjoaa sinulle tehtäväksi, ja sitten tehdä se niin hyvin kuin vain osaat. Saat nähdä, että ajan myötä — nimenomaan ajan myötä — menestys tulee luoksesi juuri siksi, että olet unohtanut ajatella sitä.”

Erkki Ruuhinen

PS. Olin Anderson & Lembkellä Seppo Hilakarin yhtiökumppani,
suunnittelija, art director ja toimiston osakas vuosina 1975-1983.