Miksi olen avannut 10-osaisen juhlanäyttelyn netissä?

Olen tehnyt tämän sivuston silkasta harrastuksesta ja elämänriemusta siksi, että olen elossa, terve ja ilmaisukykyinen, vaikka syyskuun alussa täytän jo 70 vuotta. (Vanhempani eivät eläneet näin pitkään.) Miksi ryhdyin tähän isoon projektiin? Vuonna 2003 avasin koesivuston Designer.fi, jonka suunnittelin ja toteutin Flash-pohjaisena yhdessä Teemu Miettisen ja Visa Ruuhisen kanssa. Olin tehnyt Teemun kanssa jo aiemmin kunnallisvaaliblogin, ja yllättyin statistiikan kertomista tiedoista. Vuonna 2012 sivuillani oli vieraillut jo yli 110.000 kävijää ja tiedostohakuja 
oli tehty yli 1,9 miljoonaa.

Pari vuotta sitten ajattelin ensin avata syksyllä 2013 jossakin galleriassa 70-vuotisjuhlanäyttelyn, mutta luovuin ajatuksesta, koska näyttelyn kävijämäärä olisi luultavasti liian pieni sen vaatimaan työmäärään ja kustannuksiin verrattuna.
 Siksi luovuin siitä. Netissä sivustossani vierailee lähes joka päivä enemmän kävijöitä, kuin parin kolmen viikon aikana kävisi galleriassa. Nettijulkaisujen tekeminen on myös hyvin kiehtovaa – koska me olemme palanneet takaisin Gutenbergin aikaan.

Suunnittelija voi nyt tehdä nettiin koko julkaisun alusta loppuun asti itse. Suunnitella kirjaimet, kirjoittaa ja latoa tekstit, kuvittaa julkaisun ja julkaista sen valmiina internetissä. Miksi olisin hankkinut itselleni nettijulkaisutaidot, jos en koskaan käyttäisi niitä? Lähestyvä syntymäpäivä oli hyvä tekosyy koota kaikki visuaaliset harrastukseni yhteen ja avata juhlanäyttely netissä.

Sivustossani on yhteensä yli 1050 sivua, ja sitä tehdessäni olen huomannut, että aineistoa on vielä runsaasti julkaisematta. Siksi saatan ”sateen sattuessa” istahtaa vielä monta kertaa tulevina vuosina tietokoneeni ääreen ja tehdä nettijulkaisuja kaikkien ihmisten ihmeteltäväksi. Ryhtyessäni tekemään tätä projektia en arvannut että lopputulos olisi näin monisivuinen. Se oli minulle täysi yllätys. Kuten sekin, että näillä sivuilla on vieraillut jo 123.000 kävijää ja tiedostohakuja on tehty yli 2,1 miljoonaa.

Mitä tämä 10-osainen sivusto sisältää?

Painter on 90-luvun alussa tekemistäni maalauksista ja harjoitelmista koottu selailtava Flash-julkaisu, jossa on yhteensä 58 sivua. Nämä työt ovat syntyneet lähes 25 vuotta kestäneen maalauspaussin jälkeen. Halusin kokeilla miten maalaaminen sujuu näin pitkän tauon jälkeen.

Digitalpainting esittelee digitaalisia maalauksiani Flash-videoina, jotka on tehty vuosina 2009-11. Maalausten lähtökohtana on aina ollut valokuva, joista on koottu still-kuviin pohjautuva Flash-video, joita on yhteensä 14. Niissä on käytetty yhteensä 373 digitaalista maalausta, 18-35 työtä jokaisessa videossa.

Gallery on uusi nettigalleria, jossa olen avannut viisi omaa näyttelyä. Ne on koottu parin viime vuoden aikana syntyneistä maalauksista. Näyttelyjen ovat: Rocky Walls, Sketches, Sky & Country, Water-Ice-Snow ja Yöllä / At Night. Viidessä näyttelyssä on esillä 83 maalausta ja koko galleriassa noin 100 sivua.

Calligrapher on minun salaisesta rakkaudestani – kalligrafiasta – koottu suomenkielinen esitys, jossa esitellään kalligrafiaa ja kirjainmuotoilua seitsemältä vuosikymmeneltä, sekä pieniä huomioita ja muistikuvia omasta elämästä kirjainten maailmassa. Tässä julkaisussa on 145 sivua.

Secret Love on englanninkielinen selailtava Flash-julkaisu: Erkki Ruuhinen; Letters Across Seven Decades. Sisällöltään julkaisu vastaa suomenkielistä, mutta on kansainvälisille lukijoille suunniteltu ja typografisesti kauniimpi kuin suomenkielinen. Tämä 147-sivuinen julkaisu on lajissaan harvinainen. Sen kaikki tekstit on ladottu minun muotoilemillani kirjaintyypeillä.

Photographer esittelee harrastuksiani valokuvauksen saralla. Sivustossa on kaksi näyttelyä The Winter ja The Stream. Ne on koottu valokuvista, jotka olen kuvannut kahtena lumisena talvena 2009-10 muutaman kymmenen kilometrin säteellä kodistani. Näyttelyissä sivuja on yhteensä 40 ja sinisävyisiä talvikuvia yhteensä 34.

Writer on selailtava Flash-julkaisu, jonka olen koonnut omaan ammattiini, graafisen suunnitteluun ja muotoiluun, liittyneistä julkisista puheista ja kirjoituksista vuosilta 1988- 2009. Tässä julkaisussa on yhteensä 71 sivua. Se avaa näkymää suunnitteluajatteluun – mihin työni ovat pohjautuneet.

Designer’s Diary on Erkki Ruuhisen muotoiluajattelua valottava selailtava Flash-julkaisu, joka on koottu vuonna 2000 avatun Find-muotoilunäyttelyn ajatuksista, sekä syksyllä 2011 kirjoitetuista kriittisistä muotoilumietelmistä.
 Se oli muotoilijan kannanotto ”kotimaisten medioiden tapaan kirjoittaa muotoilusta ja aiheesta Helsinki maailman designpääkaupunki vuonna 2012″. Tässä nettijulkaisussa on yhteensä 144 sivua.

Designer on vuonna 2003 suunniteltu ja avattu Flash-pohjainen koesivusto, joka esittelee minun suunnittelutyötäni ennen oman toimiston perustamista – pitkän mainostoimistouran ulkopuolelta – ja tietysti myös muutamia oman toimiston, Erkki Ruuhinen Oy:n, suunnitteluprojekteja. Tässä koesivustossa, jota ei ole koskaan päivitetty, on yhteensä noin 350 sivua.

Ruuhinen on WordPress -alustalle suunnitellun sivuston uusi blogi, jossa on tarkoitus julkaista uusia ja vanhoja muotoiluun liittyviä kirjoituksia. Integroin siihen vanhan blogini 2.2.2015, joka löytyy osoitteesta www.erkkiruuhinen.fi. Halusin poistaa vanhasta blogista myös kirjoituksia, jotka eivät ole enää ajankohtaisia, eivätkä liity ammattiini. Ne liittyivät pienen maaseutukunnan valtuuston päätösentekoon, johon osallistuin 2009-2010. Pikavierailu kuntapolitiikan kentällä oli kokemuksena hyvin mielenkiintoinen, mutta turhauttava. Kun sain nelostien eritasoliittymäprojektin hoidettua Joutsan Karimäessä, erosin valtuustosta ja puolueesta, jonka edustaja olin ollut.

Toivottavasti vierailu 70-v-näyttelyssä ja tässä blogissa antoi sinulle jotakin. Mikäli haluat antaa palautetta, lähetä sähköpostiviesti osoitteella: erkki.ruuhinen(at)designer.fi, tai lähetä viesti kontaktiosion kautta. Kiitän siitä. Aurinkoisia päiviä toivottaen.

Erkki Ruuhinen 23.8.2013, täsmennykset viimeiseen osioon Ruuhinen 2.2.2015.