Haluatko katsoa, miten luonto tekee abstraktia kuvataidetta jäälle?

Asun maalla, sinisen salmen rannalla, kaukana kaupungin kiireestä ja hälystä. Kevättalvella, maalis-huhtikuussa, auringon sulatettua hangen jäältä, käyn joskus jäällä aamukävelyllä. Teen pieniä retkiä kotirannasta – joko Angesselän puolelle tai Jääsjärven suuntaan – ja ihailen hienossa aamuvalossa, ja pikkupakkasessa, luonnon tekemää abstraktia taidetta jäällä. Se vain odottaa minua – etsijäänsä ja löytäjäänsä.

           Kannan aina mukanani pientä kameraa, kevyttä lättänää, jolla ikuistan ihmeitä. Näin olen tehnyt jo vuosikymmeniä – ja silti yhä ihmettelen, miten hienoja kuvia luonto voi tuottaa.

           Ensimmäisen kamerani hankin 1963 Helsingissä, jossa jo silloin halusin taltioida luonnon muovaamia pieniä ihmeitä lumessa, kallioseinämissä, mitättömissä kohteissa, joista ammattivalokuvaajat eivät olleet silloin kovin kiinnostuneita. Tuleva graafikko oli.

           Tänä talvena, muutama viikko ennen sitä, kun jäänpinnan uudet kuviot paljastuivat lumen alta, meillä oli täällä maalla harvinaisen kova ja kestävä hanki. Oli hauskaa kävellä louhikkoisessa metsässä ja katsella lumen peittämiä maisemia, kiviä ja kantoja, jotka olivat nousseet näkyviin hohtavanvalkoisesta pinnasta kuin Olavi Lanun veistokset.

           Pääsin kuvaamaan kohteita, lähellä kotiani ja mökkiämme, joka on toisen suuren järven rannalla. Kohteita, joiden kuvaamista olin suunnitellut jo vuosia. Olen aina innostunut löydöistäni, ja saattaa olla että julkaisen kuvia vielä joskus videoina näillä sivuilla.

           Ja jos haluat vilkaista – mitä olen kevättalven retkilläni löytänyt – klikkaa oheista linkkiä. Pieni näyttely, The Ice, jonka olen nyt koonnut parilta lyhyeltä retkeltä, kestää vain 3,57 minuuttia.

           Katsoessasi videon saatat havaita, että teen maalauksia kameralla. En ole erityisen kiinnostunut isoista aiheista, en henkilökuvista ja valokuvien psykologisesta sisällöstä. Minua kiinnostaa se, miten luonto tekee abstraktia kuvataidetta ja maalaa upeasti erilaisia pintoja. Tässä kuvasarjassa luonto on muovannut jäänpintaa – ja minä olen vain ihaillut sitä.

Aurinkoisin terveisin   Erkki Ruuhinen